Lovecraft gör comeback

Runt 1993-96 spelade jag och mina kompisar kortspelet Vampire. På korten fanns det ofta citat från gamla klassiker. t.ex John Miltons Paradise Lost, Baudelaires dikter och Poe. Genom dessa kort hittade vi fram till Howard Philips Lovecraft. Lovecraft var verksam under 1920-talet och skrev litteratur inspirerad av den gotiska skräckromantiken. Nu har det kommit nyöversättningar av Lovecraft på svenska. Har man inte läst något av Lovcraft ska man börja med Fallet Charles Dexter Ward, som även blivit adapterat till TV-spel till Playstation.

Lovecraft har inspirerat flera personer. Metallica gjorde t.ex. låtarna The Thing That Should Not Be och The Call of Ktulu, Evil Dead-serien har Necronomicon med i handlingen och The call of Cthulhu:The Dark Corners of the Earth är ett fantastiskt TV-spel med rätt stämning. Lovecraft var ingen höjdare på att skriva bra karaktärsbeskrivningar eller djupa berättelser, men var en jäkel på att skapa stämningar och en fantastisk skapare av mytologi (dessa båda aspekterna syns bäst i Vid Vansinnets berg).

Under sin levnadstid hade Lovecraft svårt att publicera sina verk, men nu i efterhand har så stora författare som Stephen King, Clive Barker och Borges ställt sig bakom hans verk. När hans böcker nu blir tillgängliga på svenska igen (delvis i alla fall, han skrev typ 200 noveller) verkar det som att Lovecraft verkligen är här för att stanna. I mina, och bevisligen flera andras, ögon är Howard Philips en av de största skräckförfattarna någonsin.

RSS 2.0