Hela listan revealed

Nu kommer hela listan! Efter noga övervägande kommer här hela listan. En liten påminnelse:

5. Charles Stross Accelerando
4. William S  Burroughs Den nakna lunchen
3. Eftersom att Mikael kan klämma in två böcker på en plats så gör väl jag det också:
Albert Camus Myten om Sisyfos och Jean-Paul Sartre Äcklet.
Under industrialismen försvann den nitiska gudstron och efter andra världskriget tappade man tron på allt. Så vad skulle man tro på då och vad var meningen med livet? Sartre och Camus svarar på samma fråga, fast på två helt olika sätt. Det är helt olika scenarier som beskrivs i böckerna men lika omvälvande ändå! Mitt liv tog en helt ny vändning efter att jag började läsa Camus. Bra för huvet att få tänka på sådant som gör att vi får ångest hela tiden och dessutom kanske bli lite befriad från den där ångesten.
2. Jeff Noon Falling Out of Cars
Här hade jag egentligen kunnat slänga in vilken Noon-bok som helst, men eftersom jag redan haft medd en sf så blev det den här. Jeff Noon är lika revolutionerande som Burroughs rent språkligt, men mer läsbar. Den här boken utspelar sig i en framtid/parallell värld där tre personer letar efter bitar av en spegel. Alla har fått ett virus som gör att de inte kan se sig själva i spegeln utan att äcklas. Ingen kan läsa av klockor och enda sättet att överleva är att äta en viss medicin. Spegeln del letar efter kan göra dem friska. Under resans gång händer bara bisarra saker, som lika mycket kan vara verkliga som effekter av sjukdomen. Vad sägs omo en bok där texten försvinner när man läser den. Litterärt fantastiskt och en lättsam lek med språket. Outstanding!
1. Och så den otippade förstaplatsen:
Charles Dickens Strålande utsikter. En bok och en författare som bara måste läsas någon gång i livet. Det blir inte bättre än så!

'Nuff said!

Sanningen

Än en gång har det dykt upp ett kulturbråk i Sverige (de dyker upp lite då och då). Den här gången handlar det om Liza Marklund och huruvida hennes bok Gömda var sann eller inte. Det är intressant att läsa hur kulturkritiker, författare och media försöker vända ut och in på det här dilemmat. Det verkar var viktigt och veta om boken är hundra procent sann. Men är det egentligen det som är pudelns kärna i en bok? Jag har alltid betraktat Liza Marklunds böcker som skönlitteratur (och inte alltför bra sådan heller) och hon har faktiskt gjort det som jag tycker att litteratur ska göra: belysa problem eller intressanta diskussioner. Hon har , vare sig man gillar hennes böcker eller inte, belyst ett ämne vi gärna undviker. Ett ämne som är obehagligt och skrämmande.

Så varför är alla arga? Problemet kanske ligger i att man känner sig lurad. Att man trodde att det man läste var sant och i slutändan visade det sig att personerna bara ville ha uppmärksamhet. Att någon ljugit för oss om allvarliga saker. Man ställer sig frågan: Är det inte sant nu?

Tar vi ett steg bakåt och tittar på konflikten kan man se att allt verkar löjligt. För det första är det naivt att tro att det som skrivs i böcker är sant. Boken är skriven av en person, som återberättar något med egna ord. Detta färgar sanningen och ibland läggs det till för att det ska bli mer intressant att läsa. För det andra spelar det ingen roll om boken är sann eller falsk. Den har fått många att upptäcka kvinnoförtryck och bara det i sig är viktigt.

Det som däremot är viktigt i den här debatten är det som ligger under ytan. Hur en författares kritik tystas ner. Hur media behandlar detta och hur bokförlag och tidningar håller varandra om ryggen. Huruvida detta är sant är omöjligt att veta, men debatten har tagits upp. Så länge vi ser på saker med kritiska ögon kan vi hitta sanngingen. sanningen göms oftast bakom mediebruset och vi får sålla i all information. Så kanske det är så att när det är tyst om något är det sanningen vi ser.

För mer information klicka här.
För tankvärd film, se Storytelling

Cut up

Så var det dags. Ett litterärt experiment har påbörjats och resultaten ser lovande ut. Min första cut-up har skapats och kommer nu att publiceras. Resultatet är en cut-up av ett blogginläg av Mikael (18:e december 2008). För mer information om cut-up och dess litterära syfte, kolla in William S. Burroughs. Mycket nöje.

Solståndet infaller redan den 21:a. management… Förutom höstens stora så närmar vi oss ånyo ett årsskifte. 09 är en person med nya möjligheter – Obamas vinst i det iskalla Iowa – den personligen gillar jag nyår. Det blir en återfödelse - men jag tycker att det, och med sin attack mot Georgien i so, än den gamle tråkige Mikael – något som skulle göra att man trivs – väl på allvar hävda att den georgiske är ett bra tillfälle – att tänka igenom dressen till att endast försöka njuta – Ryssland och Georgien – se Alexander – bättre nästa år. Det kan vara allt ifrån A innan året är slut. Saker och ting på förhand skulle dominera nyhet – kan ju faktiskt hända i slutet av året – inte prata om Stefans kaffemiss – 18 övriga – västvärlden fördes istället – men 30 deecember 2006 eller en jordbäv – gått ur ett personligt perspektiv. Sichuan i våras – smolk i glädjebägare (december 2008). Men jag ska i alla – Ni får läsa om Thailands politiska – vet landet med raketer och stor fattig – jag kan naturligtvis inte ta med alla – leta information på annat håll. Som hade haft stora utmaningar utan kriser, upploppen i Grekland, terror (som min fru blev påkörd), damoklessvärd. Storhetstid att vänta

Personligen har 2008 varit ett händeår, fyllt 30 (nu börjar utförsbacken) – vår bilindustri i vågskålen. 2009 kom – bytt jobb (ja, det är faktiskt sant haft en del tvättider för att inte tala om gått samman – gör varken till eller från på allvar), rest en del och upptäckt (blir bättre än så här?). Vinter i London, Paris, Washington och så vi alla dessa kaffekoppar. För mig har den förste afro-amerikanske Borg. Jag har personligen inte märkt Dhofar – i världen har det hänt en hel mycket smart – och öppen person till julrushen och att börsen tappat överpresidenten i Barack Obama (the first) – en europeiska politiker eller svenska blir annars på många sätt likt andra – skillnad från den nuvarande president – kan Obamas presidnetskap eurosamarbetet? Vi kommer som allt – samhällslärare kan vinna billiga poäng som kommer att visa sitt fula tryne – få ihop pengar till mat och hyra och omintetgöras av årets riktigt stora ny – ske till och med vårt sätt att leva – uppvärmning (även om 2008 blev ett alltmer under 2009. En kris som kan med något annat – vad skulle det i så sätt? Aldrig haft det bättre än vad vi, även om jag inte tror att vårt kapitalet återstår – emellertid att se om det konst, det är vedermöda – fall vara?). Däremot kommer vi att se Kajsas Blogg – Time for crisis – anti-statliga skuldtyngda USA kan.

Vi går snart mot ljusare tider igen, vinternyhet hela 2008, vem minns inte nyheter (USA-valet var visserligen en slags nystart. Mikael Westin anno 20 gett sig in i världspolitiken på allvar i tredje januari?) har Ryssland återigen Westin anno 2008? Nu är det kanske inkrig - är svårt att sia om men ingen kan somras. Vem som bär skulden till detta år som varit och fundera på om det är på ett bra sätt. För mer om presidenten Saakasjvili spelade sina – att lägga ner mer tid på vissa – fritidsnyheternahar gjort att det landet som blogg – detta krig plus de övriga stora – vanskligt att skriva en årskrönika 008 (råttans år) – skulle ju verkligen bli ödet – Kina – har kommit i skymundan. 2 exempelvis tsunamin 26 december 200 inte riktigt så, här i Sverige och i manifestation – Kinas triumf. Nu blev det fall - försöka skriva något om året som ha och det terrordrabbade Indien ( ni. Emellertid står vi och faller med Kina – årets händelser så missar jag en hel del – fredlig utveckling i dessa länder – dom) och vi får verkligen hoppas på dåden i Mumbai och cyklonen Nagris – få deras huvuden som ett – den stora finanskrisen hängande över rikt år. Jag har gift mig (samma dag el i princip – varje dag – och nu ligger A?) Även vi i Sverige är drabbade – varse – började arbeta här först den 21 januari – i det faktum att oppositionen slutligen – mer att bli ett tufft ekonomiskt år – och platser som Oman och Las Vegas – beroende på beslut som fattas – överlag så är Sverige i mångt – det varit ett bra år ( det kanske är viktigare än Reinfeldt, Sahlin och Obama, Brown, Hu och Sarkozy) – del både positivt och negativt.

Valet, förutom att det är rea – under – av krisen här i min trygga Humanusbo (luo-president!) som dessutom är en – nog att bli betydligt tydligare. 2009 40% i år, men under 2009 kommer det. Nackdelen är naturligtvis att varken Sverige eller Island går med i R även om Slovakien till skillnad mot S – på Bushs inkompetenta person. Ty vi sover, vi äter samt arbetar för att sträva efter att leva ett behagligt liv. Het, det vill säga den finansiella krisen, såsom finanskris och global – den emellan - försöker vi att roa oss? Försöra många människors liv och kår – vardag samtidigt som vi materiellt av de kallaste åren på länge – skuggar system – kan gå under här? Hoc opus, hic labor est ”Det är nu.” Kanske det blir bättre än så – en tid av större statlig inblandning av det. För mer om USA och Oba…

Resultatet har sina komiska sidor, vilket var en av Burroghs poänger med det hela. Publicera gärna egna versioner och tipsa mig om dem. En nyn litterär våg kan börja röra sig över Sverige.

RSS 2.0