Antihjälten

I flera inlägg har jag pratat om hjälten, den gode protagonisten. Men vi får inte glömma att det även finns onda protagonister. Det är den fantastiska antihjälten jag pratar om.

I filmer framställs ofta antihjälten som en aning misslyckad och talanglös individ. Bra exempel på det är American Splendour och Steve Buscemi i Ghost World, eller varför inte Napoleon Dynamite.

I TV-spel är antihjälten ofta helt annorlunda. Där är han en individ som helt går emot våra moraliska ideal och får oss att ibland avsky honom. Antihjälten är den som alltid ifrågasätter oss, våra åsikter och gränsen för vår moraliska tolerans. God of War sattes ribban för antihjälten i TV-spel. Greken Kratos har slutit ett avtal med Ares och kan inte dö för att han nu tjänar krigets gud. Det har fått honom att mörda sin familj och tusentals med mäniskor. Men Kratos får nog, nu vill han bli av med sina hemska minnen. Och så börjar han ett korståg för att ställa gudarna till svars.

Kratos handlingar är enbart själviska och genom spelet slaktar han (rätt rejält också) nästan alla grekiska hjältar, sagoväsen och ett antal greker bara för att få må bra själv. Kratos ifrågasätter trenden i samhället där vi alltid sätter oss själva först och även hur långt vi får gå i vår kaxighet. Han tar inte hänsyn till någon och är egentligen den största existentialisten inom TV-spel. Och det är där Kratos blir otäck. Han förespråkar anarkin och egoismen och en satanist hade nog höjt honom över allt annat. Men är det den moralen vi har?

Max Payne är en annan antihjälte som genom hela spelet försöker uträtta hämnd på den som mördade hans familj. Hela det spelet genomsyras av Max Paynes hämndlystnad och den tragedi som spelas upp framför våra ögon. Utan att avslöja för mycket av spelet så är Max inte mycket till en traditionell hjälte.

Antihjälten är viktig i berättandet. Den visar på mäniskans fulhet, svaghet, ondska och tillkortakommanden. Antihjälten sätter moral och etik under luppen och ifrågasätter våra egna värderingar. Framför allt gör anithjälten att vi får en nyanserad bild av verkligheten. Vi vill inte se det fula i världen, men vi måste nog ofta ta och öppna ögonen och se oss om i världen. Och där hjälper antihjälten till...

Kommentarer
Postat av: Mikael@humanus

Jag säger bara Tyrion och Jamie Lannister i A song of ice and fire...

2009-02-06 @ 13:58:25
URL: http://hristo88.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0