Flaskskeppet

Nytt inlägg för att diskutera Björn Ranelids text Flaksskeppet.

Kommentarer
Postat av: Anonym

En väldigt sorglig text. Det handlar om två barn som har en mamma med alkohol och mansbekymmer.. Någon som gör allt för att inte välta, för att hålla sig kvar i flaskan med hjälp av sina barn. Barnen hjälper henne att bygga upp sig själv med det familjeband de har till varandra.. Kolla de sista meningarna, det är precis så jag tänker mig att texten betyder:D Skriver mer snart, när någon mer lagt upp en kommentar!

2011-03-08 @ 22:48:17
Postat av: Klara

Karin bygger band till modern, försöker bygga upp sin mamma, ett skepp med de sköra trådar som binder henne till skeppet. Skepp och båtar är bildligt en symbol för mödrar och de har alltid feminina namn då de är feminina (precis som man säger hon om klockan tex). En väldigt vemodig berättelse men som nog tyärr sker på riktigt alltför ofta. Ska man vara riktigt djup så handlar kanske hela berättelsen om att pendla mellan barn och oskuldsfull het till att vara vuxen och ansvar. Precis som barnen behöver ta ansvar, men leker samtidigt. Det berättas ju i början att de ungefär är vuxna i barnakroppar. Att tex inuti är Karin mer än de fem år hon levat. Mamman är också ibland vuxen mamma men ligger ibland och krälar på golvet och spyr som ett spädbarn. Att det handlar om att pendla mellan barn och vuxen kan också ses i att mellan ett litet barn och skeppet, modersgestalten finns en skör tråd. Sambandet syns i berättelsen som en skör tråd. Relationen mellan mamma och dotter hänger helt klart på en skö tråd också. Men med vilja och tålamod reser sig ett skepp ur tomflaskan som förut förknippats med fylla men som nu gjorts om till något fint. Skeppet har rest sig. Tack vare släktbanden.

2011-03-08 @ 23:00:40
Postat av: Klara

Missade skriva mitt namn på det första inlägget, men det var jag, Klara som skrivit båda ovanstående inlägg

2011-03-15 @ 12:10:14
Postat av: Rebecka

Flaskan är från början en vanlig tom flaska men när skeppet reser sin mäktiga mast blir det inte längre en vanlig flaska. Flaskan fungerar som ett sorts skyddsrum för lilla Karin. Skeppet får inte plats i flaskan om det inte väntar med att fälla ut sin mäktiga mast förrän det väl kommit in i flaskan. Karin får inte plats att vara barn och fälla ut sina känslor i världen utanför men väl inne i sitt skyddsrum kan hon känna sig tryggare i det hon gör.

2011-03-29 @ 11:10:32
Postat av: Rebecka

Intressant att du kom att tänka på båtar och att dem alltid har kvinnliga namn.

2011-03-29 @ 11:12:05
Postat av: Klara

Bra tänkt det där med att hon klarar av att fälla ut sina känslor i trygghetens flaskskepp. Kul att du gillade min tanke om båtarna! Håller du med mig? Kul att du hittade ett annat sätt att se på det också :)

2011-04-07 @ 21:31:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0