Nya texter

Varsågoda att föra diskussion. Sista chansen nu. Funkar det inte så släpper vi bloggen.

Kommentarer
Postat av: Cecilia Grimsberg

Förutom att de båda texterna handlar om otrohet finns det en annan tydlig likhet. Det tycks som om karaktärerna får klarhet i ett "dramatiskt" ögonblick i slutet av texten. I Lagerkvists text i form av att "lilla frun" ser sin man i helvetet. och i Söderbergs text i form av att Henck upptäcker sin hustrus otrohet.

Vad är det med pälsen i Söderbergs text som gör att Henck plötsligt blir på gott humör? Det verkar lite konstigt att pälsen helt kan förändra honom på det sättet som det gör...

2011-03-20 @ 16:31:41
Postat av: Klara

En god poäng, Cecilia. Båda handlar om otrohet. Pälsen skulle jag vilja påstå är ett finger mot materialismen. Hur exklusiva ting ger oss högre status och vi blir bättre till mods då vi kan stoltsera med att vi bär på något som klassas som fint i våra såväl som andras ögon. Ska man gå ännu djupare kanske det handlar om att pälsen symboliserar på döda djur särmed viltjakt och inger en känsla av manlighet. En egenskap som anses manlig är ju stolthet. Tar man på sig manligheten tar man alltså på sig en stolthet. Han tar på sig pälsen och blir därför en riktig man i allas ögon. Kvinnan tycker om män, så när han tar på sig pälsen / manligheten så attraheras hon av honom.

2011-03-20 @ 20:17:48
Postat av: Tobias

Tittar man på texten så står karaktärerna för två stycken värderingar. Richardt står för det materiella och Henck står för det andliga. Hencks fru verkar också förstå att han ska dö och i och med detta letar hon efter glädje någon annanstans. Hencks uppenbarelse och glädje i slutet kan bero på att han inser att hans fru får det bra efter hans död. Pälsen och det materiella är inte viktigt, det är de mjuka värdena som sätts som viktiga.

2011-03-21 @ 16:05:08
Postat av: Klara

Okej, men det verkade ju som att hon ökte sig till den här borgmästaren eller vad han var, Richart, innan han blev sjuk också? Det verkade som att hon aldrig riktigt tyckt om Henck, bara den som bar pälsen. Fast hon sa ju nej till Richart trots hans päls i och för sig, och gifte sig med Henck. Men hon verkade ju ändå inte helr nöjd. jag tycker hon verkar rätt divig om jag ska säga min mening. jag tycker pälsen verkar spela väldigt stor roll. Den heter ju pälsen? Så på vilket sätt tänker du att det inte handlar om det jag sa? :)

2011-03-21 @ 20:29:00
Postat av: Tobias

Ja, pälsen är viktig. Man kan se det på lite olika sätt. Dels står pälsen för det materiella och dels så blir pälsen ett attribut för Richard. Vi kan dra slutsatsen att fru Henck tror att det är Richard som kommer på besök. Det som står i centrum i just det problemet som lyfts fram i slutet. Det blir upp till oss läsare att svara på hur Henck upplever situationen. Här kan man tolka det på många sätt: Fru Henck älskar Richard för pengarnas skull; hon älskar honom innerligt som person; hon älskar Henck pga pälsen osv. Jag tror att vi ska se slutet som ett mångbottnat slut där vi läsare kan lägga in värderingarna själva.

2011-03-23 @ 11:01:14
Postat av: Klara

Intressant:)

2011-03-28 @ 20:29:03
Postat av: Matilda

Men i Pälsen känns det som matrealismen spelar dem ett spratt då frun strävar efter "pälsen" som sen ger henne ett bakslag. Jag tyckte det var en väldigt fin text.

Sen Lagerkvist text fattade jag inte riktigt. Var det så simpel eller finns det något underliggande i den? Mer än att otrohet är fel?

2011-03-29 @ 00:59:51
Postat av: Tobias

Det har inte diskuterats så mycket kring Lagerkvist här. Hans texter utforskar världen utifrån tanken att Gud inte finns eller inte bryr sig. Hans beskrivning av helvetet är väldigt "normal" och jag tror att han vill säga något om vår tillvaro (vad får ni fundera över själva).

När det gäller Pälsen är det väldigt intressant att bara fyra sidor kan ge så många tolkningar. Ni kan ju fundera över varför Söderberg lyckas göra det så lätt att tolka in något.

2011-03-29 @ 12:55:35
Postat av: Klara

Kanske är det lätt då han använder ett huvudobjekt för texten, ett konkret ting. Anledningen till att det blir olika tolkningar och att alla kan tolka den är nog för att alla har olika relationer till pälsar och relaterar till olika bilder. Förstår någon vad jag menar?

2011-04-12 @ 20:30:30
Postat av: Matilda

Jag tror jag förstår vad du menar.

Att t.ex. en shopaholic skulle antagligen analyserat denna texten helt annorulnda än vad vi gör eftersom den ser pälsen på ett annats sätt, typ något sånt eller?

Gäller även dem som är emot att anväda djurs päls till våra pälsar.

2011-04-18 @ 19:23:23
Postat av: Klara

Ja precis! Så menade jag :D

2011-05-01 @ 22:02:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0